Lissabon

Vanaf het kasteel volg je de tramlijn naar beneden over het Largo de São Martinho en de Rua Augusto Rosa en dan kom je vanzelf bij de kathedraal, (Largo da Sé). Dit is een kathedraal die van oorsprong als een vestingkerk werd beschouwd, dit is de oudste kerk van Lissabon. De kathedraal van Lissabon, de Sé Catedral de Lisboa, is gebouwd door de eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques. Zoals vele kathedralen is ook deze gebouwd in de vorm van een Latijns kruis. Het 12de eeuwse interieur is schitterend en verkeerd nog in een goede staat. Vooral de gotische kapel, welke is gemaakt door de beeldhouwer Machado de Castro, is het bewonderen meer dan waard.

Een andere bezienswaardigheden in deze omgeving is de Igreja São Estevão, een 13e eeuws kerkje.

Vanaf de lift is het uitzicht geweldig. Je kunt de hele stad overzien, omdat de lift boven de hoogste gebouwen van het centrum uit komt. Hier links zie je bijvoorbeeld weer de Rua de Santa Justa, maar nu van boven af. Ook kun je over het plein Rossio, alhoewel dit officieel Praça de Dom Pedro IV heet. Je ziet onder andere het ruiterstandbeeld van Koning Pedro IV, en het belangrijkste theater van Lissabon, het Teatro Nacional. In 1964 woedde er een hevige brand in deze schouwburg, maar daarna is het volledig gerestaureerd.

Weer terug op de ‘begane grond’ gaan we te voet verder. De foto links toont de aanblik wanneer je vanaf Largo da Madalena de Rua da Conceição inkijkt. Draai je vervolgens om en loop omhoog.

Het is nu niet ver lopen naar het vlakbij gelegen Castello de São Jorge. Intussen passeer je enkele plekjes waar het prettig vertoeven is op een warme zomerdag.

Ook Garça (dichtbij het centrum van Lissabon) is een volkswijk, maar minder bekend en iets minder pittoresk, maar met verborgen schoonheden.

Belém is een voorstad van Lissabon. Hier ligt de Torre de Belém (Toren van Belém, Avenida da India). Dit is een fraaie toren direct aan de rivier. Onder de waterspiegel liggen bunkers met 3,5 m dikke muren. Vroeger dienden ze ook wel als gevangenis, waarin het water bij vloed de gevangenen tot de nek steeg. Vlak ernaast staat een goed voorbeeld van moderne beeldhouwkunst, het Padrao dos Descrobimentos (monument voor de ontdekkingen). Recht omhoog loopt de Avenida da Torre de Belém. Aan het einde ervan bevindt zich de Jerónimos-kapel in manuelstijl. Hierna steek je de spoorlijn over en ga je een klein eindje terug richting centrum naar het Praça don Império, duidelijk herkenbaar aan het eraan gelegen Jerónimos-klooster (Mosteiro dos Jeronimòs). Dit is het zonder enige twijfel belangrijkste cultuur-historische bouwwerk van Lissabon. (station Belém op de lijn Lissabon – Cascais tram 15, 16, 17 of bus 14, 29, 43). Trams rijden in heel Lissabon.

Achter de weelderige façade van het Mosteiro dos Jerónimos ligt (hier links gezien vanaf het Monument to the Discoveries, rechts door een raam uit de Torre de Belém) het andere Belém.

Het is de volkswijk met zijn smalle straatjes, verveloze pastelkleurige woonblokken en tegen de avond het straatleven dat ook deze wijk tot een dorp in de stad maakt.

Schuin tegenover het kloostercomplex staat, aan de oever van de Taag, de Belém toren (Torre de Belém).

Het is een fraai voorbeeld van militaire architectuur uit de 16e eeuw.

Het machtige Portugal voelde zich veilig en voorzag de wachttoren uitdagend van overvloedige decoraties en motieven.

Oorspronkelijk stond de toren op een zandbank ver in de rivier, maar door het aanslibben van zand en klei is de toren nu aan drie kanten door land begrensd.

Aan het Hiëronymus klooster (Mosteiro dos Jerónimos) is vanaf 1502 tot ver in de 17de eeuw gebouwd.

Afgezien van de delen die er in de 19e eeuw tijdens de restauratie nog aan toegevoegd zijn, vertoont het hele complex een verrassende harmonie.

De eerste en tevens belangrijkste bouwmeester van het Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymus klooster) was Diogo Boytac die het gebouw in gotische stijl ontwierp. In 1517 werd de bouw overgenomen door de Spaanse architect Joăo de Castilho die het klooster heeft gemaakt tot wat het nu is: een schoolvoorbeeld van manuelstijl. De door hem ontworpen decoraties zijn allemaal geënt op de scheepvaart, op geraffineerde wijze gecombineerd met oosterse motieven. Later architecten voegden aan dit immense bouwwerk dat een oppervlakte beslaat van ruim 3.000 m2, renaissance en classicistische elementen toe.

In de verte ligt het enorm grote klooster Igreja-Mosteiro S. Vicente de Fora in de zon te schitteren.

Maar dan loop je uiteindelijk langs de muren van het kasteel. Het ligt op de top van de heuvel die het midden vormt van de wijk Alfamaen is daar gebouwd in de 5e eeuw. Maar daarvoor was er al bewoning, getuige de restanten van een Romeinse tempel die er zijn gevonden. Lissabon kreeg al in het jaar 48 voor Christus stadsrechten van het Romeinse Rijk.

Een van de bouwwerken die je kunt zien is de kerk Santa Engrácia, die in het Guinness Book of Records staat omdat aan geen enkele kerk ter wereld langer gebouwd is. Men begon er aan in de 17e eeuw, en pas in 1966 werd de koepel voltooid.

Het Castello de São Jorge is volledig gerestaureerd, een project dat in 1939 werd afgerond. Deze restauratie die 1 jaar duurde is overigens zo grondig aangepakt dat het net lijkt of het bouwwerk net vorige week voor het eerst nieuw is opgeleverd. De naam komt echter al uit de tijd van Koning João, uit de 14e eeuw. Voor die tijd heette het kasteel simpelweg Kasteel Lisboa.

Het kasteel bestaat uit de citadel Alcazar, met daarin twaalf poorten. Er zijn voorts 18 torens. Je kunt over de ommuring van het kasteel lopen (niet zo geschikt voor mensen met hoogtevrees), wat een prima uitzicht over de stad oplevert, in alle richtingen. Het binnenplein van het kasteel is een oase van rust in de wereldstad Lissabon. Je kunt er even zitten, slapen zelfs. Alles bloeit volop.

Markten
Bezoekers die zich in Mediterrane sferen willen wanen, compleet met de geuren van lokale delicatessen en gezellige Portugese marktkooplieden, gaan naar een van de populaire markten in Lissabon, zoals “Mercado do Campo de Ourique”. Er wordt een grote verscheidenheid aan hoge kwaliteitsproducten aangeboden. Men vindt hier van alles, onder andere de heerlijke specialiteit van Lissabon: olijven. Daarnaast verkopen ze hier groenten, bloemen, verse vis en vlees. Voor de liefhebber verkopen ze hier ook slakken. De markt Mercado do Campo de Ourique is gevestigd in één van de welvarendste districten van Lissabon.
Rua Francisco Metrass/Rua Coelho da Rocha, Campo de Ourique, Lissabon, tel: +351-21 396 2272

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *