Duiken in Portugal

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Duiken in Portugal

Naast alle watersporten – van surfen, waterskiën, jetski en zeilen tot diepzeevissen – heeft Portugal met haar vele kilometers kust mooie plaatsen om te duiken. De vele strandjes geven eenvoudig toegang om de Atlantische oceaan te gaan verkennen.
In de Atlantische Oceaan, vindt u de schoonheid van de flora en fauna en de geheimen van de onderwaterwereld.

Extra spectaculair is de optie wrakduiken. Onder begeleiding van professionele duikinstructeurs- en gidsen daal je dan af (tussen de 10 en 30 meter) naar een gezonken schip met eigen verhaal.

Portugal nodigt u uit om heerlijke duiktochten te maken. Het kristalheldere water maakt van elke duiktocht een onvergetelijke belevenis. Hierbij leert u de verscheidene onderwaterplanten en dieren van de Atlantische Oceaan en hun leefruimte kennen.

De Portugese duikbond heet FPAS.

Zonder brevet mag je een introductieduik maken (discover scuba of equivalent). Dan wordt je door een gecertificeerde instructeur meegenomen voor een duikje tot een meter of 5. Zelfstandig duiken in een groepje of met een paar buddies achter een gids aan dat mag niet zonder brevet.

Temperatuur
Het water in Portugal is door de koude golfstroom max 12 graden en op de Azoren 21-24 graden tot een meter of 10. Daarna wordt het snel kouder. UIteraard maakt de maand waarin je duikt ook nog wel iets uit, maar niet veel.

Flora en Fauna
Witte haaien zul je langs de Portugese kust niet snel tegenkomen, daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Wel kun je er in aanraking komen met bijzondere vissen, grote kreeften, octopussen en je hebt zelfs kans oog in oog te komen met een zeehond.

Wees je er wel van bewust dat je in de Atlantische Oceaan duikt, niet in de Middellandse Zee, dus het zicht is wat minder dan in bijvoorbeeld Zuid Frankrijk of Italie en als je dieper gaat wordt het kouder en licht is dan noodzakelijk.

Duiken bij Lissabon
Je kunt goed duiken bij Berlengas, een eiland 100 km boven Lissabon. Charters gaan vanuit Nazaré of Sao Martino. Berlengas is een beschermd natuurpark. Helder water, zeer levendig en kleurrijk. Enkele grote grotten. Ook wrakduiken is mogelijk. Wel wat fris want hier komt een koude Atlantische stroom langs.

Duiken in de Algarve
De rotskust van de Algarve leent zich uitstekend voor een avontuurlijke duik.

Sagres is vooral voor liefhebbers van watersporten een ware ontdekking. Je wordt er geconfronteerd met de ideale condities en omgeving voor surfen, windsurfen, duiken en vissen.

In Albufeira en Vilamoura vindt u verschillende duikscholen.

Duiken in Madeira en de Azoren
De Canarische eilanden met Madeira en de Azoren vormen een heel ander duikgebied. Het zicht is vaak goed en door de aanwezigheid van diep water in de omgeving kun je ook grote vissoorten aantreffen. Je kunt in de omgeving Roggen, manta’s, walvissen etc. aantreffen. Leuk detail voor Madeira, in verband met de hoogte van de bergen is na het duiken het grootste deel van het eiland voor enkele uren verboden terrein. Het duiken met nitrox kan voor een behoorlijke verkorting van uw straftijd zorgen.

De plaatsen in Madeira waar mogelijkheden om te duiken zijn zijn o.a. Funchal en Machico.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *