Pastéis de Belém

Recepten > Pastéis de Belém

Nationale gerechten staan op de must-do lijsten van vele vakantiegangers naar verre buitenlanden. Dus ook in Portugal. Een niet te missen culinair aspect van Lissabon zijn de wereldberoemde Pastéis de Belém. In de wijk Belém in Lissabon vinst u de heerlijke Pasteis de Belem, ook wel Pastéis de nata.

Pastéis de Belém zijn kleine, romige pasteitjes bestrooid met poedersuiker en kaneel. Overal in de wijk zijn er speciale cafés en bakkerijen waar je kunt zien hoe de Pastéis de Belem zijn gemaakt.
Fábrica dos Pastéis de Belém staat het best bekend voor deze culinaire lekkernij, het is er altijd druk en de goede en snelle bediening zorgt ervoor dat de pasteitjes vaak nog warm zijn. Fábrica dos Pastéis de Belém, Rua de Belém 84-88, Lissabon, tel: +351 – 213637423

Slechts enkele mensen kennen het ruim 150 jaar oude recept. Helaas hebben wij het recept ook niet. Een recept dat in de buurt komt werd ons toegestuurd door Rob uit Haarlem. maar het heet dan wel pasteis de nata. Rob schrijft: “We hebben dit al vaker gemaakt en ze zijn enorm lekker, maar let wel op je lijn met die dingen. 🙂 In de Algarve verkopen ze lekkernijen op het strand. Ik heb ze overal langs de kust verkocht zien worden. “

Pasteis De Nata (Portugese roompasteitjes)
Ingrediënten voor 12 stuks:

  • 3 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 1 vanillestokje
  • 125 ml slagroom
  • 2 eierdooiers
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 theelepels bloem
  • vormpjes van 4 à 5 cm doorsnede

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 250°C of gasovenstand 6.
  2. Bladerdeeg ontdooien.
  3. Intussen vanillestokje in lengte opensnijden en in pannetje met slagroom aan de kook brengen.
  4. Verwijder het vanillestokje, schraap met een scherp mesje het vanillemerg eruit en roer het door de slagroom.
  5. Eierdooiers losroeren met suiker en bloem.
  6. Ca. 3 eetlepels hete room erdoor roeren.
  7. Eimengsel al roerend bij room in pan schenken en verwarmen tot mengsel iets gebonden is (niet laten koken).
  8. Pan van vuur nemen. Vormpjes invetten en bekleden met bladerdeeg, goed aandrukken. Roommengsel over vormpjes verdelen.
  9. Pasteitjes in midden van de oven in ca. 10 minuten bruin bakken.
  10. Pasteitjes uit oven in vorm ca. 10 minuten laten afkoelen.
  11. Uit vorm nemen en op rooster verder laten afkoelen. Voor het serveren de pasteitjes dik bestrooien met poedersuiker en bestuiven met kaneelpoeder.

Pagina met bijdragen van Rob uit Haarlem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *