Tolwegen Portugal

Thema’s > Tolwegen Portugal

Het nieuwe tolsysteem voor Portugal roept nogal wat vragen op bij toeristen. Ook willen veel mensen de tolwegen mijden in Portugal. Hieronder hebben we geprobeerd e.e.a. op een rijtje te zetten. Onderstaande informatie is geschreven op basis van bronnenonderzoek; we geven u geen enkele garantie dat dit correct is weergegeven. Heeft u aanvullingen of correcties? Laat ons dat even weten. (Lees vooral ook de reacties onderaan de pagina!)

Er zijn een aantal snelwegen in Portugal waar het betaalsysteem voor de tolwegen volledig elektronisch is, dat wil zeggen dat er geen tolhuisjes meer zijn en de doorgang van voertuigen wordt gedetecteerd via camera’s .

Deze wegen zijn herkenbaar aan het begin van de weg met de vermelding “Electronic toll only” of “Portagem electronica”. Op het moment van schrijven zijn dit de volgende wegen:

Norte Litoral
– A27/IP9: Viana do Castelo – Ponte de Lima
– A28/IC1: Viana do Castelo – Porto

AE Transmontana
– A4: Variante Sul de Bragança

Interior Norte
– A24/IP3: Vila Verde da Raia (fronteira) – Viseu

Grande Porto
– A4: Matosinhos – Águas Santas
– A41/IC24: Perafita/Freixieiro – Sêroa (Oeste)
– A42/IC25: Sêroa (Oeste) – Lousada

Centro (Costa de Prata)
– A17/IC1: Estádio de Aveiro – Mira – Autoestrada do Litoral Centro (entre Mira e Aveiro)
– A25/IP5: Albergaria-a-velha (A1/IP1) – Vilar Formoso (fronteira)
– A29/IC1: Miramar – Angeja

Centro (Beira Interior)
– A23/IP6: Torres Novas – Guarda

Lisboa Região (Pinhal Interior)
– A13/IC3: Atalaia – Tomar

Lisboa Região (Litoral oeste)
– A8/IC36: Variante Sul de Leiria
– A19/IC2: Variante da Batalha

Algarve (Via do Infante)
– A22: LagosCastro Marim

Tarieven

De tarieven zijn afhankelijk van de klasse van het voertuig waarmee u over de tolwegen in Portugal wilt rijden.

Klasse 1

 • Tot klasse 1 behoren de motor, auto of auto met aanhanger met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van maximaal 1,10 meter.

Klasse 2

 • Tot klasse 2 behoren de 2-assige camper of bestelbusje met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.

Klasse 3

 • Tot klasse 3 behoren de 3-assige camper of bestelbusje of auto met aanhanger met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.

Betalen
Het betalen kan op verschillende wijzen:

 • Dispositivo eletrónico de matrícula (DEM); bedoeld voor auto’s die in Portugal geregistreerd staan.
 • Dispositivo de uma entidade de cobrança de Portagens (DECP), ook wel Via Verde genoemd; bedoeld voor in het buitenland geregistreerde voertuigen die vaak en lang in Portugal verblijven.
 • Speciaal voor toeristen die niet langer dan 5 dagen in Portugal verblijven bestaat de mogelijkheid met een vooraf geregistreerde creditcard te betalen. U dient zich vooraf te registreren via internet op de site van het Portugese Postbedrijf (CTT), www.ctt.pt, het kenteken opgeven evenals de reisperiode. De auto wordt bij het passeren van de tolpoorten geregistreerd en het bedrag van de creditcard afgeschreven.
 • U kunt bij een postkantoor een 3-daagse of 5-daagse kaart aanschaffen.
 • Dispositivo temporário (DT). (zie verder)

DEM en DECP / Via Verde
Omdat dit systeem niet of nauwelijks geschikt is voor toeristen hebben we hierover verder geen informatie opgenomen op onze website.

Dispositivo temporário (DT)
Dit systeem is het meest geschikt voor een verblijf van 2 tot 3 weken, waarbij u regelmatig op de tolwegen moet rijden.

U krijgt het apparaat in bruikleen door een huur-overeenkomst en het betaalsysteem is pre-pay. U kunt het apparaat krijgen en inleveren bij servicestations langs de snelwegen (ongeveer elke 40 km), bij Portugese postkantoren (CTT) en bij Via Verde-winkels (beheerder van wegen met elektronische tol).

Bij ontvangst van het apparaat dient u een waarborg van EUR 27,50 te betalen. Deze waarborg zal worden geretourneerd wanneer u het apparaat in goede staat weer inlevert, binnen een periode van maximaal 30 dagen. Bij het in ontvangst nemen van het apparaat dient er minimaal 10 euro voor personenauto’s en € 20 voor zware voertuigen op gestort te worden. De huurovereenkomst kent een huurprijs van 6 euro in de eerste week en vervolgens 1,50 euro per week. We adviseren u deze factuur met een creditcard te voldoen omdat u dan uw resterend tegoed teruggestort krijgt bij inleveren van het kastje.

Het kastje dient u te bevestigen achter de voorruit.

Het pre-pay tegoed blijft geldig gedurende 90 dagen vanaf de datum waarop het werd geactiveerd bij de laatste lading. Na deze periode zal het resterende saldo verloren gaan en het apparaat is daardoor niet langer bruikbaar. Om het apparaat opnieuw te activeren dient u opnieuw minimaal 10 euro te storten.

Op www.brisa.pt vindt u informatie voor als het kastje niet goed werkt, het saldo te laag is of wanneer u vergeten bent een kastje te kopen, danwel een keer vergeten bent mee te nemen in de auto. De informatie is Engelstalig; kies menu-optie ‘Clients / Professionals’.

Voorbeeld: u gaat 2 weken op vakantie in Portugal en moet daarbij over de genoemde tolwegen.

 • U haalt een DT, betaald 27,50 borg en minimaal 10 euro tegoed. De huurprijs is 6 euro voor de eerste week en 1,50 voor de tweede week. U rekent dus minimaal 45 euro af (afhankelijk van het pre-pay tegoed.)
 • Als u tijdens uw verblijf extra tegoed nodig heeft dient u dit vooraf bij een verkooppunt bij te storten.
 • Bij het verlaten van het laatste stuk tolweg, zoals hierboven genoemd levert u uw DT weer in. U ontvangt 27,50 borg weer terug. Eventuele resterend tegoed vervalt als het cash werd afgerekend; indien het met een creditcard was betaald wordt dit terug gestort.

Tolwegen Mijden

Op de routes om de tolwegen te mijden is altijd sprake van veel verkeer, vooral tijdens de spits. Wij adviseren je om gewoon de tolweg te nemen, vooral tijdens de spits. Kost een paar euro en het scheelt je heel wat tijd en frustratie tijdens je kostbare vakantie.

Bronnen en meer informatie:

Share

6 gedachten over “Tolwegen Portugal

 1. René

  ‘Op het moment van schrijven’ dan moet je er wel een datum bij zetten. Ik kan niet zien wanneer dat is. Jarenlang blijft deze info online maar Portugal verandert snel.

  1. Redactie Bericht auteur

   René je hebt gelijk dat dat handiger zou zijn. Gelukkig staat er bij de bronvermelding waar je de meest actuele informatie kunt vinden.

 2. Rene burgering

  Elektronische tolpoorten in portugal zijn een regelrechte ramp voor de toerist.
  Ik heb op de A24 gereden met mijn Spaanse huurauto.
  Op de website stond dat je na 2 dagen bij een pay station achteraf je rekening kon voldoen. Hierna een pay station opgezocht, maar deze wisten van niets. Vervolgens Op de website van het toll bedrijf mijn gegevens inclusief kenteken achtergelaten met het verzoek contact op te nemen, maar Portugal blijkt meerdere wegbeheerders te hebben, de A24 wordt beheerd door de Portugese overheid. Vervolgens bij ctt.pt. Na veel zoeken het contactnummer gevonden en gebeld met de wegbeheerder. Deze vertelde mij dat ik achteraf nog online een tolkaart kon kopen, maar hij wist mij niet te vertellen voor welke waarde ik de tolkaart moest aanschaffen, want hij kon niet zien wat de openstaande rekening was. Als ik die tolkaart dan had gekocht, dan moest ik hun weer bellen, om de datum te antedateren. Dit ging met veel moeite, en ze zouden later terugbellen om mij te informeren of het was gelukt. Je raadt het al, er werd niet teruggebeld. Ik was dus mijn geld kwijt en heb nog een boete gekregen en als klap op de vuurpijl bracht het autoverhuurbedrijf mij ook nog administratiekosten in rekening voor de afhandeling. Voor mij dus geen portugal meer !!!

  1. Redactie Bericht auteur

   Rene,

   Waar heb je gelezen “dat je na 2 dagen bij een pay station achteraf je rekening kon voldoen”?

 3. D.du Cloo

  Heb gisteren bij de anwb een tolkastje gekocht voor Frankrijk – Spanje – portugal, kosten €15,99 eenmalig en als je hem gebruikt kost dat €2,50 per maand als je hem niet gebruikt kost het die maand niets, je kunt dan ook bij poortjes gewoon doorrijden bij poortjes die staan aangegeven voor elektronisch betalen, de kosten van de tolweg worden dan automatisch afgeschreven van je bankrekening ,wel erg makkelijk toch!
  Gr.Dick te Alkmaar

 4. Robin Klaver

  Hallo,

  Momenteel reizen wij door Portugal en hadden geen benul van de electrische poortjes en maken ook geen gebruik van een creditcard, ouderwets nog contant betalen. Maar nu wij al in Portugal zijn vallen een hoop opties af en vraag ik mij af wat wij het beste kunnen doen, alle ideeën zijn welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *