Algarve

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Algarve

Algarve Portugal

Algarve Portugal

De Algarve is de zuidelijkste provincie van Portugal. In het noorden wordt de Algarve begrensd door de provincie Alentejo, aan de oostkant door de Rio Guadiana, de grensrivier met Spanje en aan de zuid- en de westkant door de Atlantische Oceaan.

De Algarve is veruit de meest populaire vakantiebestemming, vooral voor een strandvakantie. De kustlijn aan de oostelijke Algarve is vrij vlak. Op de zuidwestelijke punt van Europa, de Cabo de São Vicente in Sagres, heeft grotten en steile kliffen die het hele jaar bezoekers trekt. Een strand vakantie in de Algarve is dan ook een geweldige ervaring voor jong en oud. De kinderen kunnen zandkastelen bouwen, en de ouders ontspannen met een goed boek.

De Algarve kreeg haar naam tijdens de bezetting in de 8e tot 13e eeuw door de Moren van het Iberisch Schiereiland: het Arabische “Al Gharb” betekent “west”.

De oudste sporen van de mensheid gaan terug tot in de Paleotische tijd. Aangetrokken door veilige havens en handel met de bevolking, hadden de Feniciërs en de Grieken handelsposten in de Algarve. Romeinse ruïnes kunnen nog steeds bezichtigd worden in Milreu, Faro, Boca do Rio en Vilamoura.
De Moorse overheersing (van de 8e tot de 13e eeuw) wordt weer opgeroepen door de vele monumenten in Silves, Tavira, Faro en andere minder opvallende overblijfselen die verspreid liggen over de Algarve in de vorm van gewitte gevels, terrassen die gebruikt worden voor het drogen van fruit en prachtig bewerkte schoorstenen.

De hoofdstad van de Algarve is Faro.

De Algarve wordt van de rest van het land gescheiden door een hoge bergrug, die het ook tegen de koele wind uit het noorden beschermt. Dat is de oorzaak dat het klimaat er beter is dan aan de Atlantische kust, waar de rest van Portugal over uitkijkt.

Het landschap van de Algarve is zeer gevarieerd. De kust kent, aan de westzijde van Faro, de welbekende rotsformaties met kleine strandje en, aan de oostzijde van Faro, lagunes en kilometerslange zandige stranden.

Het zuiden, een strook van 150 kilometer lengte en slechts 50 kilometer breedte in het verlengde van Spanje, ligt aan de Golf van Cadiz, tussen de Middellandse zee en de Atlantische Oceaan. Er groeien sinaasappelen, vijgen en amandelen; de amandelbloesem verandert het gebied in januari en februari in een rozenrood paradijs. Dan al begint het voorjaar en een echte winter kent de Algarve eigenlijk niet. Terwijl de lange kuststrook ten westen van Faro met plaatsen als Albufeira, Portimao en Lagos vrijwel geheel ten prooi is gevallen aan het massa-toerisme, is het heuvelachtige binnenland (hoogste punt: de Foia met 902 meter hoogte) nog vrijwel onaangetast door het toerisme.

Het strandleven in de Algarve werd nog maar nauwelijks drie decennia geleden door toeristen ontdekt. Dat zou kunnen verklaren waarom er nog altijd een verschil bestaat tussen die (delen van) stranden die voornamelijk door Portugezen worden bezocht en die waar de toeristen de meerderheid vormen.

Het direct voor het dorpje gelegen strand en rondom de vissersboten is nog altijd en vooral het territorium van Portugese families. Zij kleden op de zon, waar buitenlanders zich voornamelijk ontkleden en het dragen van een (liefst zwarte) hoed is er nog bijna even gebruikelijk als het bekleden van ledematen.
Buiten de strandjes vertonen zich ook Portugese vrouwen in bikini, zij het dan het eendelige badpak een sterke voorkeur heeft. Behalve op toeristische stranden wordt in Portugal nauwelijks “topless” in de zon gelegen. Naaktstranden zijn formeel niet aanwezig, alleen op enkele afgelegen strandjes of stranddelen wordt dit oogluikend toegestaan.

Geen Europese kust is indrukwekkender dan de Algarve. De rotsformaties die de vele kilometers strand een aparte uitstraling geven, de vele kustplaatsjes met ieder een eigen karakter, het pittoreske en kleurrijke achterland geven de Algarve iets extra’s.

De Algarve heeft iedereen wel iets te bieden. Er zijn vele golfbanen aan de hele kust te vinden, volgens kenners zelfs de mooiste ter wereld. In Vilamoura vindt u de grootste concentratie aan golfbanen.

Voor het nachtleven is Albufeira de aangewezen plaats, waar vele bars en discotheken tot in de kleine uurtjes geopend zijn. Kleine baaitjes maar ook lange brede stranden geven ook de strandliefhebbers voldoende keuze. Kleine vissersdorpjes als Alvor, maar ook tot toeristencentra uitgegroeide plaatsen als Albufeira bewijzen dat deze kust elke smaak iets te bieden heeft.

Het achterland heeft uitgestrekte citrus- olijf- en amandelboomgaarden. U ziet aan de Algarve dan ook vele amandelproducten zoals spijs, marsepeinachtige gebakjes en amandeldrank. Diverse steden aan de Algarve verklappen u de historie van dit gebied dat tot de 15e eeuw door de Moren werd overheerst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *