Aveiro

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Aveiro

Aveiro is een stad en gemeente in het gelijknamige Portugese district Aveiro. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 200 km2 en telde 73.335 inwoners in 2001. De stad Aveiro is de hoofdplaats van de gemeente met ongeveer 50.000 inwoners.

Aveiro ligt aan het binnenmeer Ria de Aveiro en wordt doorsneden door een aantal kanalen (Canal de São Roque, Canal das Pirâmides en Canal dos Santos Mârtires). Hierdoor wordt de stad ook wel het Venetië van Portugal genoemd en heeft ze een licht Nederlands aandoende uitstraling.

Aveiro ligt in het ‘rijke’ noorden waar het merendeel van de Portugese industriële activiteiten is gevestigd. Rond het meer dan duizend jaar oude stadje zijn van oudsher vooral aardewerk en zout bronnen van inkomsten geweest. De zoutwinning is kwijnende. Houten zoutloodsen, palheiros, staan er verwaarloosd bij. Maar verder gaat het goed met Aveiro, en niet in het minst vanwege de in 1973 opgerichte universiteit, de U.A.

De gelijknamige universiteit heeft rond de 11.000 studenten. De aangeboden studierichtingen zijn over het algemeen technisch of beta-wetenschappelijk van aard.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *