Fátima

Fátima is een plaats in Centraal-Portugal in de gemeente Ourém, 150 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon.

Fátima heeft ongeveer 10.000 inwoners.

Mariabeeld Fatima Portugal

Mariabeeld Fatima Portugal

In de buurt van het bedevaartsoord Fátima, op een heuvel aan de Cova da Iria, de vallei van Irene, zou Maria tussen mei en oktober 1917 zes keer zijn verschenen aan de herderskinderen Lucia, Francisco en Jacinta. Op 13 mei 1917 zouden de drie kinderen, tijdens het hoeden van schapen, de eerste van een reeks van zes verschijningen van Maria hebben gezien. Lucia, Francisco en Jacinta waren toen 10, 9 en 7. Maria zou hen hebben verteld dat er snel een einde zou komen aan de Eerste Wereldoorlog die toen woedde, maar ook de Tweede Wereldoorlog hebben voorspeld.

De plaatselijke katholieke kerk twijfelde erg aan de verhalen van de kinderen en ook hun ouders vonden het moeilijk te geloven dat Maria aan hun kinderen was verschenen. Toch waren er steeds meer katholieken die hen wel geloofden. Dat leidde ertoe dat de katholieke kerk de verschijningen in 1930 als “authentiek” bestempelde.

De jongste twee kinderen, Francisco en Jacinta, overleden een paar jaar na de verschijningen aan de Spaanse griep. Het oudere meisje, Lucia, ging het klooster in en werd de belangrijkste bron voor de verhalen. Zij is in 2005 overleden.

De paus heeft Fátima op 13 mei 2017 een bezoek gebracht en heeft daarbij de twee jongste kinderen heilig verklaren. Dat betekent dat ze worden opgenomen in de kerkelijke canon, een lijst met heiligen die in de kerk kunnen worden vereerd. Lucia zit in het proces van zaligverklaring, een voorstadium voor de heiligverklaring. Dat kon, volgens de kerkelijke leer, pas in gang worden gezet na haar dood in 2005.

Fátima is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een van de populairste bestemmingen voor katholieken.