Lissabon

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Lissabon

Lissabon (Lisboa in het Portugees) is de hoofdstad van Portugal. De agglomeratie telt zo’n 2.500.000 inwoners. De stad ligt op de rechteroever van de Taag, op korte afstand van de Atlantische Oceaan, in de streek Estremadura. Lissabon is het hele jaar een bezoek waard. Rond kerst bijvoorbeeld is het centrum prachtig verlicht en de temperatuur is heel prettig.

Lissabon is een van de oudste (hoofd)steden van Europa. In de 8e eeuw namen de Moren de macht over. Gedurende 300 jaar bouwden ze de stad uit tot een bloeiend handelscentrum. De wijk Alfama, het oudste gedeelte van de stad, heeft nog steeds het Arabische karakter van toen.

De stad kent een rijke geschiedenis die je vooral terug vindt in de vele bezienswaardigheden en trekpleisters in deze grote stad. Denk bijvoorbeeld aan het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém, allebei staan ze op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De ontdekkingsreiziger Vasco da Gama ligt hier begraven.

Bezoek ook zeker het centrum van Lissabon. Het huidige centrum heeft vele brede boulevards die nog uit de 18e eeuw stammen. Veel huizen hebben prachtige gevels met de blauwwitte tegels waar Portugal beroemd door is, de zogenaamde Azulejos. In het centrum vindt u het Rossio, al eeuwen het belangrijkste plein van de stad. Hou je van een fijne keuken, gevolgd door een avondje stappen? Bezoek dan eens de wijk Bairro Alto. Om de wijk te bereiken kun je een lift nemen die ontworpen is door een leerling van Eiffel, een hele beleving op zich.

Geschiedenis
Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee. Rond 1200 v.Chr. ontstond er een Fenicische handelspost. Rond 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk uiteenviel, viel de stad in handen van volkeren uit het noorden en raakte ze in verval. Onder de Moren, die rond 711 het Iberische schiereiland binnenvielen, bloeide de stad weer op en werd ze weer een belangrijk handelscentrum.

Afonso Henriques, die zich in 1139 tot eerste koning van het in eerste instantie kleinere Portugal had uitgeroepen, veroverde Lissabon in 1147 met hulp van onder meer de kruisvaarder Gilbert of Hastings. Afonso liet hierna een bestaand fort op een heuvel ombouwen tot koninklijk paleis. Het Castelo de São Jorge vervulde deze rol tot begin 16e eeuw. Tevens verrees de kathedraal Sé, waar Hastings als eerste bisschop van Lissabon zetelde. In de buurt hiervan bevindt zich het kerkje Santo António à Sé, dat gewijd is aan Antonius van Padua, de 13e eeuwse beschermheilige van de stad.

De stad ontwikkelde zich sterk, zowel economisch als cultureel; in 1290 werd bijvoorbeeld de Universiteit van Lissabon gesticht. Met Vasco da Gama’s ontdekking van de zeeweg naar Indië, rond 1500, begon de Portugese Gouden Eeuw. Koning Manuel I liet na Da Gama’s terugkeer het Mosteiro dos Jerónimos bouwen, het klooster waar de ontdekkingsreiziger begraven ligt.

Op 1 november 1755 werd de stad getroffen door een zware aardbeving. De vele doden vielen niet alleen door instortingen, maar ook door branden en hoge golven uit de rivier. Zestigduizend van de toen 275.000 inwoners kwamen om het leven. Ook in andere delen van Portugal, Zuid-Spanje en Nood-Afrika werden duizenden mensen gedood. De kracht van de aardbeving werd geschat op 8,6 tot 9,0 op de schaal van Richter. Onder de pragmatische premier, de latere markies van Pombal, werd aan de wederopbouw begonnen. Zijn invloed is terug te zien in het strakke stratenplan van het zuiden van de wijk Baixa. Ook de 20e eeuwse dictator António de Oliveira Salazar moderniseerde de stad.

In 1998 huisvestte Lissabon de Expo.

Bezienswaardigheden

Tram Lissabon

Tram Lissabon

Het is in Lissabon vrij makkelijk om de weg te vinden, alleen het beklimmen van de zeven heuvels vereist enige conditie. Er zijn vele stadswandelingen, een andere  manier om de heuvels op te komen is met de ouderwetse trammetjes waar Lissabon bekend om staat. Iets anders wat bezoekers beslist moeten hebben meegemaakt, zijn de elevadores. Drie ervan zijn kabelbanen, de 4e is de Elevador de Santa Justa, een stalen lift. Vanuit de lift kom je gelijk in een drukke straat, Rua de Santa Justa, waar tal van cafés met terrasjes en winkels zijn gevestigd. 
Een van de topattracties van Lissabon zijn deze zogenaamde openbare liften die voor een luttel bedrag toeristen en bewoners vervoeren van de lager gelegen naar de hoger gelegen wijken van de stad. Eentje is nog door Eiffel zelf ontworpen. Ook 3 korte tramlijntjes die steil van laag naar hoog en v.v. rijden behoren hiertoe. De ritten zijn spectaculair en doen denken aan de cablecars van San Francisco maar dan dwars door echte woonwijken en nauwe steegjes waar mensen nog hun vuile was op de balkons buiten hangen.

Baixa, de “benedenstad”, is het centrum van Lissabon. Hier bevindt zich het Rossio, al eeuwen het belangrijkste plein van de stad. Rossio is de populaire benaming voor het grote, centrale plein dat officieel Praça de Dom Pedro IV heet, naar de gelijknamige Portugese koning. Al in de middeleeuwen was het Rossio het centrale toneel voor het stadsleven van Lissabon. Het plein was het schouwspel voor van alles en nog wat, van demonstraties tot stierengevechten. Rondom het plein vind je vele bars, cafés en winkeltjes (Pas op: De prijzen zijn hier veel hoger dan in één van de vele zijstraten). Tevens kan je er bij veel schoenenpoetsers je schoenen weer laten glimmen. Op zomeravonden en op zondagen komen aan de noordoostelijke rand van het plein veel Afrikanen samen. Ze maken dan muziek en doen aan dans. De noordkant van het plein wordt gevormd door het classistische Teatro Nacional Dona Maria II. Aan de zuidkant komen drie lijnrechte wandelstraatjes uit op het plein. Midden op het Rossio staat  sinds 1870 een marmeren zuil die de bronzen sculptuur van Pedros IV draagt. De sokkel is getooid met vier allegorische figuren die de Gerechtigheid, de Wijsheid, de Moed en de Soberheid symboliseren, eigenschappen die toegeschreven werden aan de vorst naar wie het plein genoemd is. Tevens vindt men er fonteinen op het plein.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *