Taag

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Taag

De Taag (Portugees: Tejo, Spaans: Tajo) is met een lengte van circa 1000 kilometer de langste rivier van Portugal. Het is niet de langste rivier op het Iberisch schiereiland. In Spanje maakt de Ebro meer kilometers en deze rivier heeft een groter stroomgebied dan de Taag.

De Taag ontspringt op 1590 meter hoogte op de hellingen van de Muela de San Juan in de Sierra de Albarracín in het oosten van Spanje. De rivier stroomt in westelijke richting en passeert Toledo, waar de middenloop begint. Voorbij Alcántara vormt de Taag over 60 km de Spaans-Portugese grens. De benedenloop van de rivier, die begint bij het Portugese Santarém heeft getijdenwerking en is tevens bevaarbaar. De Taag mondt voor Lissabon uit in een estuarium, dat een belangrijke natuurlijke haven is, maar ook een waardevol natuurgebied.

De Taag wordt gebruikt voor de irrigatie van de droge omliggende landbouwgebieden, en via de talrijke stuwdammen voor stroomopwekking. Langs de oevers wordt wijn verbouwd, bijvoorbeeld in de streek Ribatejo in Portugal.

Het beroemdste kunstwerk is waarschijnlijk de hangbrug bij Lissabon, de 25 April-brug uit 1966, de op twee na grootste van de wereld.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *