Stokvis uit Portugal

Recepten > Stokvis uit Portugal

Recept voor 6 personen.

Ingrediënten

  • 1,2 kilo aardappelen van gelijke grootte
  • zout
  • 500 gram gele paprika’s of gele tomaten
  • 500 gram rode tomaten
  • 2 gesnipperde uien, boter
  • 30 gram fijngehakte peterselie
  • 10 gram verse basilicumblaadjes
  • 2 gram verse rozemarijnblaadjes
  • 6 kabeljauwfilets van 170 gram
  • peper van de molen
  • 2 deciliter witte droge wijn,
  • 0,6 deciliter olijfolie

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen niet, maar spoel ze onder stromend water en kook ze in de schil beetgaar in gezouten water.
  2. Schil de tomaten en de paprika en snijd ze in schijfjes van 1/2 centimeter dikte.
  3. Haal de aardappelen uit het water, laat ze wat afkoelen en verwijder de schil.
  4. Snijd ook de aardappelen in schijfjes van 1/2 centimeter.
  5. Stoof de ui zacht in een klont boter en laat ze dan afkoelen.
  6. Spoel de basilicum en de rozemarijn onder koud stromend water en laat ze uitlekken.
  7. Snipper de basilicum en de rozemarijn niet te fijn.
  8. Meng de groene kruiden nu met de ui.
  9. Was de kabeljauwfilets en dep ze droog.
  10. Verwijder de resterende graatjes met een tangetje of een pincet.
  11. Smelt een klontje boter en strijk hiermee een ovenschotel in.
  12. Schik hierin de helft van de aardappelplakjes.
  13. Leg daarop de helft van de tomaat- en paprikaschijfjes.
  14. Kruid met versgemalen peper en wat zout.
  15. Strooi de helft van de tuinkruiden en de ui over de tomaten.
  16. Schik daarna de kabeljauwfilets op de groenten.
  17. Kruid met peper en zout en sprenkel 2 deciliter witte droge wijn op de vis.
  18. Verdeel nu de rest van de aardappelplakjes mooi over de vis.
  19. Schik daarna afwisselend de rest van de tomaat- en paprikaschijfjes, de tuinkruiden en de ui over de aardappelschijfjes.
  20. Kruid opnieuw met wat peper en zout.
  21. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  22. Smelt 50 gram boter en voeg hierbij 0,6 deciliter olijfolie.
  23. Sprenkel dit over de ovenschotel.
  24. Zet deze dan, niet afgedekt, in de voorverwarmde oven en laat de vis 20-25 minuten garen.
  25. Controleer af en toe of hij al gaar is en regel eventueel de temperatuur wat bij.
  26. Neem de schotel uit de oven en verdeel de vis aan tafel.
  27. Schep hem voorzichtig uit, zodat de vis tussen de groenten blijft zitten en de laagjesstructuur zichtbaar blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *