Aardbevingen

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Aardbevingen

De Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Portugal wordt beschouwd als een aardbevingsgebied.  Daar botst de Afrikaanse continentale plaat op die van Eurazië. Daardoor is Portugal één van de Europese landen met het grootste aardbevingsrisico. Op deze pagina treft u een korte omschrijving aan van de zwaarste aardbevingen uit de geschiedenis van Portugal.

Op 1 november 1755 werd de stad Lissabon getroffen door een zware aardbeving die de geschiedenis is ingegaan als de ergste natuurramp uit de Europese geschiedenis. De vele doden vielen niet alleen door instortingen, maar ook door branden en een tsunami. Een muur water van vijf tot tien meter sloeg over de stad en sleurde talloze inwoners de zee in. Tussen de 50 en 100 duizend van de toen 275.000 inwoners van Lissabon kwamen om het leven. Ook in andere delen van Portugal, Zuid-Spanje en Noord-Afrika werden duizenden mensen gedood. De kracht van de aardbeving werd geschat op 8,6 tot 9,0 op de schaal van Richter.

Op 23 april 1909 werd de regio Benavente (Ribatejo) getroffen door een beving met een kracht van 6.3 op de Schaal van Richter. Hierbij kwamen 60 mensen om het leven en bleef praktisch geen enkel huis overeind staan.

In1980 werden de Azoren getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Er vielen 60  slachtoffers.

In februari 2007 deden er zich aardschokken met een kracht van 6.0 voor in de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Portugal. Bij deze beving werd er geen schade gemeld. Deskundigen zijn van mening dat bij bevingen diep in de aardkorst (58km) er geen gevaar voor tsunami’s bestaat.

In december 2009 heeft een krachtige aardbeving Portugal en delen van Spanje en Marokko door elkaar geschud. Volgens het Portugese meteorologisch instituut had de aardschok een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Niemand raakte gewond, en er werd ook geen schade gemeld. De beving had haar epicentrum in de Atlantische Oceaan, ruim 100 kilometer ten zuidwesten van de Portugese stad Faro op een diepte van 58km.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *