Economie

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Economie

De inkomsten zijn in Portugal, volgens een rapport van de Europese Unie uit 2008, het meest ongelijk verdeeld van de EU. Het gedetailleerd rapport over de sociale cohesie werd 22 mei 2008 door de Europese Commissie werd vrijgegeven. Portugal is de enige lidstaat van de Europese Unie waar de verdeling van de inkomsten ongelijker is dan in de Verenigde Staten.
Volgens cijfers van de Europese Commissie die dateren van 2004, is er in het Europa van de (toen nog) 25 meer gelijkheid dan in de Verenigde Staten: een Gini-coëfficiënt van 32,7, tegenover 35,7 aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De Gini-coëfficiënt maakt het mogelijk om de inkomensongelijkheid te meten. Hoe hoger de coëfficiënt, hoe groter de kloof tussen rijk en arm. Met 41,2 torent Portugal boven de rest uit.

Volgens gegevens van Eurostat valt 93 procent van de Portugese bedrijven onder het kleinbedrijf. Deze bedrijven hebben tussen de een en negen werknemers in dienst. In Portugal zijn deze bedrijven verantwoordelijk voor meer dan 30 procent van het Portugese Bruto Binnelands Product (BBP). Het BBP is de totale (geld)waarde van alle in een land geproduceerde goederen (en diensten) gedurende een bepaalde periode.

Grotere bedrijven met meer dan 250 werknemers in dienst zijn goed voor 28,6 procent van het Portugese BBP, maar vertegenwoordigen slechts 0,1 procent van alle Portugese bedrijven.
Bron: www.portugaloffer.com/news/index.html (nieuws van 23 januari 2004)

Na een moeilijke tijd rond 2003 waarbij nauwelijks groei (0,1%) plaatsvond is vanaf 2004 (2,4%) weer een lichte groei herkenbaar van de Portugese economie. Inmiddels is deze groei weer iets afgenomen in 2005 (2%) en 2006 (1,5%). Voor 2007 werd 1,8% verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *