Openbaar vervoer in Lissabon

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Lissabon, en dan vooral het interessante centrum, is niet zo groot. Daarom kun je de stad prima te voet verkennen. Voor de wat langere afstanden neem je gewoon het openbaar vervoer.

Als je geen speciale pas koopt kost elke rit je een klein bedrag, te betalen aan de bestuurder.

Als je een langere periode in Lissabon verblijft is het waarschijnlijk heel gunstig om een tourist pass te kopen voor bus en tram.  Je koopt zo’n tourist pass bij het station Cais do Sodré, of bij het metrostation Restauradores. Een tourist pass voor 1 dag, voor 2 dagen, voor 4 dagen en voor 7 dagen is al snel voordeliger. Als je twee keer per dag de bus of tram gebruikt ben je al voordeliger uit, maar het is vooral heel handig omdat je niet steeds op zoek hoeft naar gepast kleingeld.

Overigens heeft de metro in Lissabon zijn eigen kaartsysteem, maar de tourist pass voor 4 of 7 dagen is daar ook geldig.

De stadsbussen rijden van half zeven ‘s ochtends tot middernacht. Op elke halte hangt een volledige haltekaart, dus het is niet moeilijk je route te vinden. Een interessante trip kun je maken met lijnen 52 en 53, want die gaan over de beroemde brug Ponte 25 de Abril, over de rivier de Taag.

Je kunt ook met de tram reizen. Deze zijn in bedrijf van half zeven ‘s ochtends tot middernacht. Het tramnet is aangelegd door Britse ingenieurs aan het einde van de 19e eeuw, maar ondanks de leeftijd van het net is het een prettig en vermakelijk transportmiddel.

De metro (in Lissabon heet die Metropolitano) is modern en efficiënt, maar er is maar een beperkt net. De metro rijdt van half zeven ‘s ochtends tot 1 uur ‘s nachts. Elke rit kan afzonderlijk betaald worden, ook bestaat er een tien-ritten kaart.
Je kunt ook een een-daagse metrokaart kopen of een zevendaagse metro-kaart. Overigens gelden de hierboven al genoemde tourist pass van 4 of 7 dagen ook in de metro!