Taal

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Taal

Het Portugees is een enorm rijke, beeldende taal, die wereldwijd door meer dan 250 miljoen mensen wordt gesproken. Portugees behoort tot de tien meest verbreide talen. Portugees  wordt gesproken in Portugal, Brazilië, Angola, Guinee-Bissau, São Tomé en Principe, Oost-Timor, Kaapverdië, Mozambique, en andere gebieden, zoals Goa en Malakka (Cristao). Het wordt ook gesproken door een minderheid in Macao, waar het een officiële taal is.

Portugees is een Romaanse taal (dus afkomstig van het Latijn), ook al klinkt het heel anders dan het verwante Spaans of Italiaans. Het wordt best gewaardeerd als je probeert Portugees te spreken, maar het is niet moeilijk om je met Engels te redden, want ongeveer de helft van de inwoners beheerst deze taal op zijn minst een beetje.

In Galicië, een gebied in Spanje ten noorden van Portugal, wordt Galego (Galicisch) gesproken; officieel een andere taal, maar het lijkt erg op het Portugees.

Volgens een Unesco-rapport uit 2000 wordt Portugees door 176 miljoen mensen gesproken. Het is een officiële taal van de Europese Unie, Mercosul, en andere organisaties.

Het is een taal met een sterk auditief karakter, waarbij veel woorden aan elkaar worden geplakt of verkort. Qua schrift ligt het dichter bij het Spaans dan qua uitspraak. Een Portugese krant lezen, is voor buitenlanders die Spaans of Frans spreken, redelijk te doen, terwijl een gesprek voeren of naar een journaal luisteren doorgaans als moeilijker wordt ervaren. Het Portugees kent ook arabische invloeden, zie bijvoorbeeld alle woorden die beginnen met ´al´ (Alentejo, Algarve

U maakt zich trouwens niet populair door een Portugees in het Spaans aan te spreken. Gebruik dan liever het Frans of Engels. De verhouding tot Spanje is vergelijkbaar met die van Nederland ten opzichte van Duitsland.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *