Tolwegen Portugal

Thema’s > Tolwegen Portugal

Het nieuwe tolsysteem voor Portugal roept nogal wat vragen op bij toeristen. Ook willen veel mensen de tolwegen mijden in Portugal. Hieronder hebben we geprobeerd e.e.a. op een rijtje te zetten. Onderstaande informatie is geschreven op basis van bronnenonderzoek; we geven u geen enkele garantie dat dit correct is weergegeven. Heeft u aanvullingen of correcties? Laat ons dat even weten. (Lees vooral ook de reacties onderaan de pagina!)

Er zijn een aantal snelwegen in Portugal waar het betaalsysteem voor de tolwegen volledig elektronisch is, dat wil zeggen dat er geen tolhuisjes meer zijn en de doorgang van voertuigen wordt gedetecteerd via camera’s .

Deze wegen zijn herkenbaar aan het begin van de weg met de vermelding “Electronic toll only” of “Portagem electronica”. Op het moment van schrijven zijn dit de volgende wegen:

Norte Litoral
– A27/IP9: Viana do Castelo – Ponte de Lima
– A28/IC1: Viana do Castelo – Porto

AE Transmontana
– A4: Variante Sul de Bragança

Interior Norte
– A24/IP3: Vila Verde da Raia (fronteira) – Viseu

Grande Porto
– A4: Matosinhos – Águas Santas
– A41/IC24: Perafita/Freixieiro – Sêroa (Oeste)
– A42/IC25: Sêroa (Oeste) – Lousada

Centro (Costa de Prata)
– A17/IC1: Estádio de Aveiro – Mira – Autoestrada do Litoral Centro (entre Mira e Aveiro)
– A25/IP5: Albergaria-a-velha (A1/IP1) – Vilar Formoso (fronteira)
– A29/IC1: Miramar – Angeja

Centro (Beira Interior)
– A23/IP6: Torres Novas – Guarda

Lisboa Região (Pinhal Interior)
– A13/IC3: Atalaia – Tomar

Lisboa Região (Litoral oeste)
– A8/IC36: Variante Sul de Leiria
– A19/IC2: Variante da Batalha

Algarve (Via do Infante)
– A22: Lagos – Castro Marim

Tarieven

De tarieven zijn afhankelijk van de klasse van het voertuig waarmee u over de tolwegen in Portugal wilt rijden.

Klasse 1

 • Tot klasse 1 behoren de motor, auto of auto met aanhanger met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van maximaal 1,10 meter.

Klasse 2

 • Tot klasse 2 behoren de 2-assige camper of bestelbusje met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.

Klasse 3

 • Tot klasse 3 behoren de 3-assige camper of bestelbusje of auto met aanhanger met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.

Betalen
Het betalen kan op verschillende wijzen:

 • Dispositivo eletrónico de matrícula (DEM); bedoeld voor auto’s die in Portugal geregistreerd staan.
 • Dispositivo de uma entidade de cobrança de Portagens (DECP), ook wel Via Verde genoemd; bedoeld voor in het buitenland geregistreerde voertuigen die vaak en lang in Portugal verblijven.
 • Speciaal voor toeristen die niet langer dan 5 dagen in Portugal verblijven bestaat de mogelijkheid met een vooraf geregistreerde creditcard te betalen. U dient zich vooraf te registreren via internet op de site van het Portugese Postbedrijf (CTT), www.ctt.pt, het kenteken opgeven evenals de reisperiode. De auto wordt bij het passeren van de tolpoorten geregistreerd en het bedrag van de creditcard afgeschreven.
 • U kunt bij een postkantoor een 3-daagse of 5-daagse kaart aanschaffen.
 • Dispositivo temporário (DT). (zie verder)

DEM en DECP / Via Verde
Omdat dit systeem niet of nauwelijks geschikt is voor toeristen hebben we hierover verder geen informatie opgenomen op onze website.

Dispositivo temporário (DT)
Dit systeem is het meest geschikt voor een verblijf van 2 tot 3 weken, waarbij u regelmatig op de tolwegen moet rijden.

U krijgt het apparaat in bruikleen door een huur-overeenkomst en het betaalsysteem is pre-pay. U kunt het apparaat krijgen en inleveren bij servicestations langs de snelwegen (ongeveer elke 40 km), bij Portugese postkantoren (CTT) en bij Via Verde-winkels (beheerder van wegen met elektronische tol).

Bij ontvangst van het apparaat dient u een waarborg van EUR 27,50 te betalen. Deze waarborg zal worden geretourneerd wanneer u het apparaat in goede staat weer inlevert, binnen een periode van maximaal 30 dagen. Bij het in ontvangst nemen van het apparaat dient er minimaal 10 euro voor personenauto’s en € 20 voor zware voertuigen op gestort te worden. De huurovereenkomst kent een huurprijs van 6 euro in de eerste week en vervolgens 1,50 euro per week. We adviseren u deze factuur met een creditcard te voldoen omdat u dan uw resterend tegoed teruggestort krijgt bij inleveren van het kastje.

Het kastje dient u te bevestigen achter de voorruit.

Het pre-pay tegoed blijft geldig gedurende 90 dagen vanaf de datum waarop het werd geactiveerd bij de laatste lading. Na deze periode zal het resterende saldo verloren gaan en het apparaat is daardoor niet langer bruikbaar. Om het apparaat opnieuw te activeren dient u opnieuw minimaal 10 euro te storten.

Op www.brisa.pt vindt u informatie voor als het kastje niet goed werkt, het saldo te laag is of wanneer u vergeten bent een kastje te kopen, danwel een keer vergeten bent mee te nemen in de auto. De informatie is Engelstalig; kies menu-optie ‘Clients / Professionals’.

Voorbeeld: u gaat 2 weken op vakantie in Portugal en moet daarbij over de genoemde tolwegen.

 • U haalt een DT, betaald 27,50 borg en minimaal 10 euro tegoed. De huurprijs is 6 euro voor de eerste week en 1,50 voor de tweede week. U rekent dus minimaal 45 euro af (afhankelijk van het pre-pay tegoed.)
 • Als u tijdens uw verblijf extra tegoed nodig heeft dient u dit vooraf bij een verkooppunt bij te storten.
 • Bij het verlaten van het laatste stuk tolweg, zoals hierboven genoemd levert u uw DT weer in. U ontvangt 27,50 borg weer terug. Eventuele resterend tegoed vervalt als het cash werd afgerekend; indien het met een creditcard was betaald wordt dit terug gestort.

Tolwegen Mijden

Op de routes om de tolwegen te mijden is altijd sprake van veel verkeer, vooral tijdens de spits. Wij adviseren je om gewoon de tolweg te nemen, vooral tijdens de spits. Kost een paar euro en het scheelt je heel wat tijd en frustratie tijdens je kostbare vakantie.

Bronnen en meer informatie:

15 gedachten over “Tolwegen Portugal

 1. René

  ‘Op het moment van schrijven’ dan moet je er wel een datum bij zetten. Ik kan niet zien wanneer dat is. Jarenlang blijft deze info online maar Portugal verandert snel.

  1. Redactie Bericht auteur

   René je hebt gelijk dat dat handiger zou zijn. Gelukkig staat er bij de bronvermelding waar je de meest actuele informatie kunt vinden.

 2. Rene burgering

  Elektronische tolpoorten in portugal zijn een regelrechte ramp voor de toerist.
  Ik heb op de A24 gereden met mijn Spaanse huurauto.
  Op de website stond dat je na 2 dagen bij een pay station achteraf je rekening kon voldoen. Hierna een pay station opgezocht, maar deze wisten van niets. Vervolgens Op de website van het toll bedrijf mijn gegevens inclusief kenteken achtergelaten met het verzoek contact op te nemen, maar Portugal blijkt meerdere wegbeheerders te hebben, de A24 wordt beheerd door de Portugese overheid. Vervolgens bij ctt.pt. Na veel zoeken het contactnummer gevonden en gebeld met de wegbeheerder. Deze vertelde mij dat ik achteraf nog online een tolkaart kon kopen, maar hij wist mij niet te vertellen voor welke waarde ik de tolkaart moest aanschaffen, want hij kon niet zien wat de openstaande rekening was. Als ik die tolkaart dan had gekocht, dan moest ik hun weer bellen, om de datum te antedateren. Dit ging met veel moeite, en ze zouden later terugbellen om mij te informeren of het was gelukt. Je raadt het al, er werd niet teruggebeld. Ik was dus mijn geld kwijt en heb nog een boete gekregen en als klap op de vuurpijl bracht het autoverhuurbedrijf mij ook nog administratiekosten in rekening voor de afhandeling. Voor mij dus geen portugal meer !!!

  1. Redactie Bericht auteur

   Rene,

   Waar heb je gelezen “dat je na 2 dagen bij een pay station achteraf je rekening kon voldoen”?

 3. D.du Cloo

  Heb gisteren bij de anwb een tolkastje gekocht voor Frankrijk – Spanje – portugal, kosten €15,99 eenmalig en als je hem gebruikt kost dat €2,50 per maand als je hem niet gebruikt kost het die maand niets, je kunt dan ook bij poortjes gewoon doorrijden bij poortjes die staan aangegeven voor elektronisch betalen, de kosten van de tolweg worden dan automatisch afgeschreven van je bankrekening ,wel erg makkelijk toch!
  Gr.Dick te Alkmaar

 4. Robin Klaver

  Hallo,

  Momenteel reizen wij door Portugal en hadden geen benul van de electrische poortjes en maken ook geen gebruik van een creditcard, ouderwets nog contant betalen. Maar nu wij al in Portugal zijn vallen een hoop opties af en vraag ik mij af wat wij het beste kunnen doen, alle ideeën zijn welkom.

 5. Henk

  Hallo
  Wij zijn naar Portugal geweest in januari en hadden een huurauto.
  Wij waren niet op de hoogte van de tol en reden op de A 22 van Faro naar Lagos.
  Kwamen tot de ontdekking dat we op de Motoway reden ( had de mevrouw van Hertz wel verteld bij de luchthaven). Op de bestemming nagevraagd en we zouden na 2 dagen kunnen betalen bij postkantoor.
  Echter daar konden ze niets vinden. Nu wachten we al 3 weken op de afrekening onze borg is nog gereserveerd (creditcard). Volgens onze verhuurmaatschappy Sunny Cars kan het 30 dagen duren voordat dan alles rond is.

  Henk

 6. Catharina

  Momenteel zijn we met vakantie in Portugal en hadden geen idee dat het rijden op de tolwegen veranderd was. We hadden de navigatie ingesteld op “vermijden tolwegen”, maar helaas onverwachts toch, bleek later, op een tolweg terecht gekomen. We hadden geen poortjes met bemanning of ticketapparaat gezien. Na wat km gereden te hebben zagen we dus een poort met bemanning die een ticket vroeg. Dat hadden we dus niet en uitgelegd dat we die ook niet opgemerkt hadden. De man was erg nors en hij toonde wat we moesten betalen. We schrokken ons rot: 82,20 Euro! We zeiden dat we niet wisten van de huidige systemen en of we niet het gewone bedrag konden betalen, de man was ook moeilijk te begrijpen omdat hij geen Engels sprak of wilde spreken. Hij was erg klantonvriendelijkheid, wij beheersen de Portugese taal niet. We wilde het totaalbedrag betalen met de creditkaart, kon niet, moest contant. We vinden het nieuwe systeem erg verwarrend omdat er meerdere opties zijn (4). Het is voor de toerist die dit mooie land wil bezoeken onaantrekkelijker geworden en we vragen ons af waarom er niet gekozen is voor 1 systeem. Wij vinden het op deze manier, waar je met een boete bestraft wordt als gevolg van onduidelijkheid en een verwarrend, onaantrekkelijk, systeem een land geworden waar we niet snel meer naar toe zullen gaan, door deze trieste ervaring. We horen ook meerdere klachten van andere mensen, begrijpelijk. Nooit eerder zo’n tolsysteem meegemaakt en dat je als toerist gelijk zo een forse boete krijgt. Tja….dus mensen let op!!!!! Wij waren hier niet op voorbereid.

 7. Red Six

  Wij zijn momenteel met verlof in Portugal met ons eigen voertuig. Ik was van het nieuwe systeem met tolpoorten enz niet op de hoogte. Was er van overtuigd dat met elektronische betaling bedoeld werd dat je bij het verlaten moest betalen met kredietkaart zoals in Spanje en Frankrijk. na verdere informatie te hebben ingewonnen, kon ik alles blijkbaar vereffenen via de Postkantoren. Postkantoren geprobeerd, politie geprobeerd, personeel langs de autostrade geprobeerd, zonder resultaat. Je kan niets betalen en ze weten van niets. Met een Portugese plaat zou dat lukken na 4 à 5 dagen, doch met een vreemde plaat kan dat tot 4-5 weken duren. Uitzichtloos dus en vijgen na Pasen. Wel, Portugees onmachtig en zeer veel slechte wil van de tegenpartij, is dit echt frustrerend. Ik moet nu nog terug naar België en we zien dan wel. Misschien word ik wel opgesloten ! Ik zal er over nadenken om nog naar Portugal terug te keren.

 8. Luc Adriaens

  Ik ben momenteel in Porto en heb het kluwen van tolregels ook ondervonden met een boete va’n 52€. Bij het binnen rijden in Chaves heb ik mijn nummerplaat en kredietkaart geregistreerd met het idee dat alles nu wel vlot en automatisch zal verlopen. Als je aan de tolpoorten komt weet je niet welk te kiezen. Er zijn meerdere systemen aktief, Achteraf bleek dat we toch een ticket moesten trekken met als resultaat dat we 15 km verder bij het verlaten van de snelweg geen ticket hadden en 52€ boete contant moesten betalen . Kredietkaart of bankkaart werken niet.
  Nu weet ik niet wat ik de volgende dagen moet doen . Best een ticket nemen? Als er een automat staat?
  De snelweg vermijden is ook geen optie, je doet een halve dag over 100 km.
  Porto is een mooi land maar met een verwarrende financiele bijsmaak.

 9. Rob van Barneveld

  Wij hebben in 2017 en 2018 verscheidene keren gebruik gemaakt van de A 22 in de Algarve in Portugal.
  Onze ANWB tolbadge (Fr, Sp en Portugal) werkte overal behalve op genoemde A 22.
  We ontvingen keurig afschrijvingen van andere gereden trajecten in genoemde landen, maar nogmaals niet
  van die A 22.. Kan iemand ons vertellen of dit deel inmiddels wel werkt? Wij zijn daar weer eind 2018 en begin 2019

 10. Tolwegen Portugal

  Adrie Waaijer
  01-10-2018

  Helaas is dit hetzelfde probleem de ANWB tolbadge reageert niet bij de tolpoorten op de A22
  in Portugal.
  Het probleem is mischien dat we een account bij het Portugese Postbedrijf hebben om het saldo te zien wat er afgaat van de prepaidkaart die gekocht is?.

 11. Astrid van Dongen

  18-10-2018
  Zijn er mensen die ervaring hebben met het achteraf betalen van een tolbedrag via internet. Hadden een Portugese huurauto zonder tolkastje en hebben eergisteren voor het eerst een verkeerd tolpoortje gepasseerd op weg naar het vliegveld. Ondanks onze inspanningen is het niet gelukt om het ticket te betalen. We hebben een site gevonden maar komen niet verder zonder een VAT nummer. Wie o wie kan ons verderhelpen

  1. Adrie Waaijer

   U kan het beste dit via het verhuurbedrijf regelen omdat de auto een portugees kenteken heeft en kan alleen een portugees dit regelen die heeft een VAT nummer (BTWnummer).
   Het verhuurbedrijf betaald de tol als dit goed gaat en stuurt de rekening door naar de huurder.

 12. Ruud A

  Schitterend om deze reacties te lezen. Ik zal mijn ervaring van de zomer van 2018 ook vermelden.
  Wij hadden op het vliegveld van Lissabon een auto bij Sixt gehuurd. Uitstekende medewerker die ons goed hielp. De uitleg van het tolsysteem, Via Verde, was ook goed. We besloten zo’n kastje in de auto te zetten.
  Werkt ideaal want stoplicht staat op groen en je rijdt zo door. Tot we op de Algarve snelweg kwamen, ik meen de A22. Dan gaat dat kastje bij elke poort piepen. Tja, wat betekent dat? Dat deed ie bij die andere poorten niet…. Veel onzekerheid dus.
  Dus op de terugweg van Algarve naar Aroeira (Lissabon) toch maar een kaart getrokken op de A2. Dat gaat goed. Totdat je van de snelweg af gaat en moet betalen. Dt kan alleen cash, en wij hadden slechts kaarten. Omdat er geen tolhuisjes zijn, kan ook niemand bijspringen. Er is alleen een intercom. Na een kwartier uitleggen en praten kreeg ik een bon. Daarmee moest ik na twee dagen naar een postkantoor om te betalen. En toen begon de mooiste soap die ik heb meegemaakt. Een aardige postbeambte vertelde me dat ik inderdaad kon betalen, maar dat ik toen ik na twee dagen kwam, te vroeg was. Ik moest twee dagen later terugkomen. Ok, dat doe ik dus. Toen was er een andere beambte. Deze vertelde dat ik helemaal niet kon betalen daar. Over twee dagen terugkomen als de eerste beambte er weer was. Dus twee dagen later weer terug. Gelukkig was de eerste beambte er weer. Ja, ik kon betalen, maar alleen met portugese bankkaart… Uiteindelijk met cas bij de beste man afgerekend. En hij heeft dat geld op de tolrekening gestort. Via email kreeg ik een keurig net reçu als bewijs opgestuurd. Allemaal frustrerend, maar dankzij deze beambte ook weer een mooi verhaal.
  Les, het via verde kastje werkt uitstekend bij gewone tolpoorten en piept als je onder een onbemand doorrijdt, zoalso op de A22.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *