Wijn en Port

Thema’s > Portugese Wijn en Port

De rode wijnen van de Algarve zijn zacht van smaak zoals de wijnen uit Lagos en Tavira. De Dao uit Noord -Portugal wordt gedronken als hij minimaal 4 jaar oud is, de Dao Reserva zelfs pas als hij minimaal 15 jaar oud is! De Douro is afkomstig uit de gelijknamige vallei, de Bucelos is een lichte, droge witte wijn, de Carvalecos daarentegen is zacht en zoet. Populair is de Vinho Verde, een mousserende wijn die jong gedronken wordt.

De classificatie van de wijnen lijkt erg op die van Frankrijk.

  • Vihnos de mesa – tafelwijn
  • Vihnos Regionais – landwijn, opgericht in 1992 en bevat 8 regio’s
  • IPR -Indicaçao de proveniencia regulalentada, vdqs. Opgericht in 1988 en bevat 28 regio’s.
  • DOC-denominaçao de origen controlada, aoc

Naast deze herkomstbenamingen, worden de volgende kwaliteitsindicaties gebruikt:

Noble

  • Rode wijnen minstens 3 jaar op vat; witte 2 jaar
  • Volledig conform de wettelijke normen
  • Verplichte registratie

Garrafeira

  • Rode wijnen 2 jaar op vat en 2 jaar op fles verouderen
  • Witte wijnen 18 maanden op vat en 9 maanden op fles
  • Min 12,5 alc.vol

Reserva:

  • Rode wijn minstens 4 jaar op vat; witte 2 jaar.

Port
Over de hele wereld beroemd is de Port-wijn. Na het plukken van de druiven en het uitpersen laat men de wijn in de wijnboerderij rijpen. Daarna volgt vervoer naar Porto of Vila Nova de Gaia waar de wijn minimaal 2 jaar in onderaardse kelders wordt opgeslagen. Port werd populair in Engeland omdat beide landen een verdrag sloten om port zonder invoerrechten in Engeland op de markt te brengen. De oude porthuizen dragen dan ook veelal Engelse namen.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *