Porto

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Porto

Porto is een de op één na grootste Portugese stad in het noordwesten aan de Costa Verde. Porto was, samen met Rotterdam, in 2001 culturele hoofdstad van Europa.

In vroeger tijden heette de stad Cale en later Portucale, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid.

De stad werd gespaard door de aardbeving in 1755 die Lissabon heeft verwoest. Hierdoor is Porto charmant goed bewaard gebleven. Huizen met rode pannendaken meanderen door de heuvels naar de rivieroever, kerktorens doorbreken de skyline, met mozaïek bedekte straten en boten met platte bodem, genaamd “rabelos”, lopen over de traag voortbewegende rivier.

Porto biedt twee opwindende reden om de stad te bezoeken: de perfecte ambiance van de Ribeira-wijk aan de rivier en de mogelijkheid om meer te leren over portwijn in Vila Nova de Gaia.

Het oude centrum van Porto staat vanaf 1996 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Bezienswaardig is tevens de Dom Luis I brug die ontworpen is door een Belgische compagnon van Gustave Eiffel: Teófilo Seyrig. Porto heeft ook prachtige barokke kerken, openbare gebouwen en een levendige markt. Sfeervolle straatjes met prachtig betegelde huizen, een verscheidenheid aan goede restaurants, aanlokkelijke boetiekjes en eigenzinnige maar mooie musea.

De wijk Ribeira (letterlijk “rivieroever”) is de meest kleurrijke en toeristische wijk. Slenteren over de Ribeira-dijk, terwijl je de winkels in en uit stapt die voor de deur staan, is Porto’s beste activiteit voor een middagje luieren. Zorg ervoor dat je de achterstraten in duikt waar de tijdrovende gezichten en de oogverblindende gevels lijken te vergisten tot een bedwelmende slokje port-voor-het-oog.

Downtown Porto is compact maar steil, waardoor de afstanden langer lijken. Moeite reizigers nemen de “Six Bridges” -cruises (gerund door verschillende bedrijven) die voortdurend vertrekken vanaf de rivieroever van Ribeira. Deze ontspannende excursies van een uur dobberen op en neer over de rivier de Douro en bieden een fijne oriëntatie en een glimp van alle bruggen van Porto, waaronder het majestueuze staal Ponte Dona Maria Pia, ontworpen door Gustav Eiffel, architect van de beroemde bezienswaardigheid van Parijs.

Voor wijnkenners is het toeren van een port-wijn “lodge” – waar de wijn jarenlang leeft – en het samplen van het product is een must-see attractie. Port is een medium-zoete wijn, meestal genomen als digestief na het avondeten. Voor sommigen is port een verworven smaak, maar het is de moeite waard om te cultiveren. Zoals ik altijd zeg: “Elke haven in een storm …”

Ook in de omgeving van Porto is genoeg te zien en te beleven. Liefhebbers kunnen Porto gebruiken als een springplank voor een bezoek aan de nabijgelegen Douro-vallei, waar druiven groeien op steile stenen terrassen. Langs de kust vindt u het strand van Espinho, drukke havens zoals Matosinhos, en traditionele visserijsteden zoals Póvoa de Varzim vragen om een bezoekje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *