stranden Portugal

Thema’s > stranden

Portugal heeft vele heerlijke stranden. In het noorden en westen van Portigal vindt u vooral lange, brede hagelwitte zandstranden. Zuidelijker, en vooral aan de Algarve, liggen kleine zandbaaitjes tussen mooie verweerde rotsen. We hebben deze stranden graag voor u beschreven bij de streken waar u op vakantie gaat. Een enkele waarschuwing is echter wel op zijn plaats. De stranden in Portugal kennen andere gevaren en gebruiken dan de Noordzeestranden zoals wij die kennen.

Bewaakte stranden
Op bewaakte stranden wordt een kleurensysteem gebruikt met vlaggen. Een rode vlag betekend gevaar, het zwemmen is verboden. Geel betekent voorzichtigheid is geboden, en groen betekent dat het water veilig is. Een Witblauw geblokte vlag betekend dat er (tijdelijk) geen toezicht is.

Vallend gesteente
In augustus 2009 kwamen vijf mensen om op één van de stranden van Albufeira door een vallende rots. Volgens de zender SIC zijn nog altijd 72 stranden in de Algarve opgenomen op een lijst van gevaarlijke stranden op dit gebied. De controles zijn sinds het ongeluk in 2009 behoorlijk toegenomen. Indien er zeer gevaarlijke situaties worden aangetroffen laat men de rotsen gecontroleerd instorten. Meer dan 150 stranden in Portugal, waarvan de eerder genoemde 72 in de Algarve, zijn nog altijd gevaarlijk. Als u op het strand wilt gaan liggen raden we u aan om voorzichtig te zijn in de buurt van rotsen en goed op de borden te letten. De gevaarlijke delen van het strand zijn gemarkeerd met bordjes met de tekst “perigo“, oftewel “gevaar“.

Stroming
Aan de Portugese Atlantische kust moet u altijd uitkijken voor sterke wind en verraderlijke onderstromingen. Bij aflandige wind ontraden wij het gebruik van opblaasbare (speel)materialen. Als u met ene bal speelt raden we u aan deze te laten gaan indien deze te ver van het strand verwaaid.

Topless?
De Portugezen zijn in vergelijking met Nederlanders preuts. Topless zonnen is behalve aan de Algarve en in iets mindere mate bij Cascais en Estori, dan ook niet gebruikelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *