Geografie

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Geografie

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa op het Iberische Schiereiland, ingeklemd tussen de Atlantische Oceaan en Spanje.
Portugal heeft een totale oppervlakte van: 91.906 km2 (2,4 x Nederland) (excl. Azoren en Madeira: 88.889 km²) en vormt samen met Spanje het Iberisch schiereiland.

Behalve het vasteland bestaat Portugal uit twee eilanden groepen in de Atlantische Oceaan: de Madeira- archipel ( ten noorden van de Canarische Eilanden) en de Azoren.

Van noord naar zuid zijn er verschillende landschappen te ontdekken. Zo vindt u er onder andere groene vlaktes, heuvellandschappen afgewisseld door een kleurige flora en uitgestrekte wouden. Langs de lange Atlantische kust vindt u bizar gevormde rotsformaties e kilometers lange zandstranden. Naast dit natuurschoon zijn ook de steden Oporto, Coimbra en de hoofdstad Lissabon interessant.

Portugal is het meest westelijke land van continentaal Europa. De tijd op het vasteland, op Madeira en op Porto Santo is 1 uur vroeger dan in Nederland, op de Azoren is het 2 uur vroeger dan in Nederland. Portugal beslaat zo’n 16 procent van het Iberisch schiereiland, dat verder tot Spanje behoort, Portugals enige buurland. De lengte van Portugals landgrenzen zijn 1.214 km. Portugal is een uitgesproken maritiem land, met een lange Atlantische kust van 832 km.

Hoewel Portugal tot de kleinere landen van Europa behoort, is het klimatologisch opvallend divers. Ruwweg kan het land in drieën worden gedeeld. Ten eerste is er het gebied tussen de grensrivier de Minho en het Spaanse Galicië in het noorden en de rivier de Douro in het zuiden. In het midden van Portugal bevinden zich de bergachtige Beira Alta, de Beira Litoral en de Beira Baixa. In dit gebied ligt de belangrijkste bergketen van Portugal, de Cordilheira Central, die op het hoogste punt  bijna 2000 meter hoog is (Serra da Estrela). Tot aan de Atlantische kust loopt hier vervolgens het middengebergte de Estremadura. Beide gebergten zijn een voortzetting van het (Spaanse) Castiliaans Scheidingsgebergte. In het westelijk middengedeelte zijn de uitgestrekte laagvlakten van de rivier de Taag (Tejo) en de rivier de Sado gesitueerd. Aan de monding van de Taag ligt de hoofdstad. Ten slotte is er het gebied van Zuid-Portugal, de streek van de Alentejo (letterlijk: aan de overzijde van de Taag) en de Algarve.

Tot de Alentejo behoren niet alleen de dunbevolkte, dorre laagvlakten die zich uitstrekken tot aan de grens met Spanje, maar ook het kustgebied aan de Atlantische Oceaan onder Setubal. Hier ligt Sines, een snelgroeiende stad met een uitgebreide petrochemische industrie en een terminal voor mammoettankers. De zeewering bij Sines met zijn lengte van 2,4 kilometer behoort tot de grootste ter wereld. De Algarve, de smalle zuidkust met Arabische invloeden, is sinds de jaren zestig een toeristische trekpleister van formaat.

De hoofdstad van Portugal is Lissabon (Portugees: Lisboa). De grootste rivieren zijn de Taag (Portugees: Tejo) en Douro. Het hoogste punt is de Ponta do Pico (Pico, gelegen op de Azoren) 2.351 m (op het continent: Serra da Estrela, 1993 m

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *