Faro

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Faro

Faro ligt op het meest zuidelijk punt van Portugal, aan een door moerassige eilanden van de Atlantische Oceaan afgeschermde baai. Op de plaats waar nu Faro ligt werd door de Romeinen, ruim 2000 jaar geleden, een grote haven aangelegd.

De havenstad Faro is de hoofdstad van de Algarve en een van de meest populaire bestemmingen voor een vakantie in Portugal. In de stad vindt u tal van monumenten en historische gebouwen, het kustgebied is een van de mooiste in de Algarve. Het strand van Faro biedt fijn zand. De lagune in het natuurreservaat Ria Formosa is indrukwekkend.  Faro heeft de belangrijkste en grootste luchthaven van de Algarve.

Faro is een stad met een lange geschiedenis. In 1292 werd Faro als laatste Portugese stad door Koning Alfons III op de Moren heroverd. Deze koning verleende Faro stadsrechten waarna de stad zich ontwikkelde tot een centrum van de boekdrukkunst.

Faro werd al in de Moorse tijd gesticht, maar de grote aardbeving van 1755 verwoeste de meeste gebouwen in de oude stad. Het symbool van Faro is de Porta da Vila, een van de drie nog bewaard gebleven stadspoorten. In een nis boven de poort prijkt een van Italiaans marmer vervaardigd standbeeld van Thomas van Aquino, de beschermheilige van de stad. In 1756 werd Faro hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Portugal.

Tegenwoordig bestaat Faro uit een oud en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte van de stad heet Cidade Velha. Dit deel is omringt door een stadsmuur met een aantal oude stadspoorten. Binnen de muren ligt de historische binnenstad van Faro.

De Kathedraal.
Binnen de stadsmuur ligt de belangrijkste kerk van Faro: de Sé. Deze kerk was tot de grote aardbeving een gotisch bouwwerk. De kerk werd na de verwoesting in de 18e eeuw in verschillende stijlen herbouwd. Van de oude kathedraal zijn alleen de Portico-toren en twee kruiskapellen overgebleven. Het kerkinterieur is voor het grootste deel in renaissancestijl gehouden; een van de kapellen is van binnen nog met de oude azulejoversiering bedekt. Opvallende bezienswaardigheden zijn verder nog de kerkschat in de sacristie en het orgel.

Igreja do Carmo – Met een ossuarium, de kapel van deze kerk is compleet bemuurd met botten en schedels.

In de buurt van de Sé, op het Parça de Alfonso III, bevindt zich in het voormalige clarissenklooster Nossa Senhora de Assun het Archeologisch Museum van de Algarve. Het bevat vondsten uit Milreu, mozaïeken, zuilen en kapitelen. Tot de museumstukken behoren ook een buste van de Romeinse keizer Hadrianus en een buste van de vrouw van keizer Claudius, Agrippina.

Via de stadspoort Arco do Repouso bereikt u het Largo de São Francisco met aan de heilige Franciscus gewijde kerk uit de 16e eeuw. De hoofdkapel is barok, het koor is versierd met wit-blauwe azulejos (beschilderde tegels). Ten oosten van dit plein, bij de haven, ligt het Maritiem Museum (Museu Maritimo), dat informeert over de scheepsvaart en het visserijwezen van Algarve (inclusief tonijnen- en sardinevangst). Verlaat de stad niet zonder het kerkje Santo Antonio do Alto te bezoeken. Het ligt op een heuvel (56m hoog), die uitzicht biedt over de Rio Formosa en de stad . De heilige Antonius was van geboorte Portugees; in de kerk is een klein museum ondergebracht dat aan hem is gewijd.

Tegenwoordig is de stad het bestuurlijk centrum van het district Faro, zetel van een bisschop en centrum van een belangrijke toeristische streek, de Algarve. Op het internationale vliegveld van Faro landen vele lijn- en chartervluchten. De meeste vakantiegangers leren van Faro slechts de luchthaven kennen, die het knooppunt voor het toerisme in de Algarve is geworden.

Faro heeft weliswaar een stedelijke allure, maar is opvallend groen met veel palmen, een kleine haven, een lange binnenzee en een mooi stadscentrum. De oude stadskern wordt nog door middeleeuwse vestingmuren en –torens omringd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *