Silves

Plaatsen > Silves

Silves is een gemeente in het district Faro. De gemeente telde 33.830 inwoners in 2001. Silves ligt ten noorden van Lagoa, op een heuvel tussen de uitlopers van de Serra de Monchique aan de rivier Rio Arade.

Silves is een historisch stadje met indrukwekkende oude Moorse vesting.

In Silves woonden in de 12e eeuw Arabieren uit Jemen en  Mauritanië, waaronder wetenschappers en dichters. Silves werd in 1189 door de Portugezen heroverd, geholpen door Deense, Duitse en Hollandse kruisvaarders. Drie jaar later werd de stad door de Arabieren heroverd, Vanaf 1240 kwam Silves voorgoed in het bezit van de Portugese kroon.

De oude burcht boven de stad, gebouwd van leem en rode zandsteen, is een van de herinneringen aan deze tijd. Op de binnenplaats bevindt zich een cisternengewelf, waarvan de binnenste cirkel wordt gedragen door vijf bogen die op hun beurt op vier zuilenrijen rusten. Op het hele burchtterrein zijn onderaardse gewelven te vinden, die via gelijkvloerse openingen bereikbaar zijn. De ringmuur is begaanbaar en biedt een prachtig uitzicht.

De stad werd getroffen door de aardbeving van 1755, waarna het verval intrad. De stad zou verlaten worden totdat de industriële revolutie, in de 19e eeuw, de stad als middelpunt van de exploitatie van kurk en de handel in gedroogde vruchten een nieuwe bestemming zou geven. Er werden in deze nieuwe periode in de stad huizen gebouwd die nog altijd het straatbeeld van Silves bepalen.

De laatgotische ‘Sé Catedral’ (hoofdkerk) is naast de ‘Sé da Guarda’ het belangrijkste godshuis van Algarve. Het is een tempel in gotische stijl met in de loop der aren vele veranderingen en restauraties. De apsis bestaat uit drie kapellen. De toegang tot de kerk loopt via een zijportaal in rococostijl aan de zuidzijde, dat eind 18e eeuw is gebouwd, “Porta do Sol”.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *