Rondreis Portugal

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Reisverhalen > Rondreis Portugal

8-daagse groepsreis naar Noord-Portugal
Langs verborgen schatten in en rond het Douro-gebied 5 t/m12 mei 2012

Douro Portugal

Douro Portugal

Op 5 mei 2012 kwamen wij aan op de luchthaven van Porto om een reis van acht dagen te gaan maken met reisorganisatie Realtours in het gebied van de rivier de Douro. Dit is de enige plek in de wereld waar de druiven voor de portwijn groeien, maar in de dagen die volgden ontdekten we dat dit afwisselende gebied meer te bieden heeft dan alleen de wijn.

De eerste dagen verbleven we in de stad Vila Real. We kregen een rondleiding langs de bezienswaardigheden in en rond de stad. Ons hotel lag in het historische centrum, dus dicht bij alle bezienswaardigheden en ’s avonds konden we dan ook altijd eetgelegenheden en barretjes vinden. Het hotel was niet gehorig, we hebben er goed geslapen en uitgebreid ontbeten.

Douro Portugal

Douro Portugal

We gingen ook een hele dag naar de Douro-rivier. We genoten erg van deze ‘verwendag’ zoals de reisleiding het noemde: een treinreis naar een mooi restaurant aan de rivier waar we een welkomstdrankje kregen en een heerlijke lunch. Daarna maakten we een prachtige boottocht over de rivier met een comfortabele kleine boot voor onze groep alleen, waardoor je nog dichter bij het water en bij de natuur bent. We kwamen er helemaal tot rust.

De volgende dag was een stuk intensiever. We vertrokken toen vroeg om een wandeling te gaan maken in het natuurgebied Serra do Alvão. Het was een aardig stuk klimmen over bergpaden maar door een prachtig landschap met allemaal stroompjes en mooie paarse heide. We zagen onderweg ook een aantal steenarenden. We aten die dag in de natuur

Wandelen in natuurgebied Douro Portugal

Wandelen in natuurgebied Douro Portugal

bij een picknickplaats waar we allerlei lekkere hapjes uit de streek kregen, van worst en kaas tot fruit en zelfgemaakte huiswijn. Onze reisleidsters brachten ons ook naar kleine typische dorpjes, een waterval en een stuwmeer waar we konden rondkijken. Al met al een prachtige dag in de natuur!

De vijfde tot en met de achtste dag brachten we door in en rond de stad Lamego. We gingen daarheen via het stadje Régua, waar we een korte rondleiding kregen. Verder konden we de stad zelf verkennen en we hebben de gezellige markt bezocht en een mooi museum over de geschiedenis van de Douro. We kozen zelf een leuk restaurant om op eigen gelegenheid te lunchen, maar daarna gingen we weer verder met de minibus, naar een uitkijkpunt, waar je de trappen al kon zien liggen die leiden naar de belangrijkste kerk van Lamego, de Nossa Senhora dos Remédios. Toen we in Lamego aankwamen brachten we eerst onze bagage naar de Quinta waar we de komende dagen zouden verblijven; een heel sfeervol landhuis met een zwembad, mooie tuin en wijngaarden eromheen, maar toch zo dicht bij het centrum dat je er ’s avonds makkelijk naar terug kunt lopen. Elke ochtend werd het ontbijt verzorgd door de dame des huizes, met veel liefde en aandacht voor alle details. Ze verwende ons met heerlijk vers fruit en sap, verschillende marmelades en andere lekkernijen.

Na deze korte introductie bij de Quinta, kregen we een rondleiding langs de hoogtepunten van de stad en klommen via de trappen naar de Nossa Senhora dos Remédios, hier vandaan heb je een groots uitzicht over de hele stad.

Douro Portugal kerk

Douro Portugal kerk

De volgende dag was gewijd aan de historische stadjes rond Lamego, waarvan we er een paar bezochten. Met name het cisterciënzer klooster en de bijbehorende kerk waren erg indrukwekkend, maar er was ook een dorp met een bijzondere brug en met een oude joodse wijk waar even konden kijken. De dag werd bekroond met een rondleiding door de fabriek waar de beste espumante van Portugal wordt gemaakt. We konden het hele proces volgen van het persen van de druiven, via de indrukwekkende wijnkelders, tot de verzending van de flessen en uiteraard konden we aan het eind van de rondleiding ook een glas espumante proeven! We vonden die avond een heerlijk restaurant in Lamego.

De zevende dag konden we vrij besteden. Terwijl sommige mensen van de groep kozen om het natuurgebied en het biologisch park in de buurt te bezoeken, wilden wij het liever rustig aan doen. Wij hebben genoten van de stad, een museum bezocht, op een terrasje gezeten, nog wat souvenirs gekocht en ’s avonds de reis gezamenlijk afgesloten in een restaurant in het centrum. Deze vrije dag vonden wij heerlijk om even bij te komen van alle indrukken voordat we op 12 mei terugvlogen naar Amsterdam.

Samenvattend was deze groepsreis voor ons een ideale mix van cultuur en natuur, in het juiste tempo en met goede begeleiding. Het programma biedt echt voor elk wat wils. We werden erg goed verzorgd door de reisleiding, die ons steeds naar alle plaatsen toe bracht en uitleg gaf over de bezienswaardigheden in het Nederlands. De maaltijden en accommodaties zijn prima verzorgd. We waren nog nooit in Portugal geweest, daarom wilden we graag in een groep en verzorgd reizen.

Dhr en mevr. Brands, Amsterdam
Ingestuurd di 29-1-2013

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *