Aljezur

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Aljezur

Aljezur ligt op een heuvel in het noordwesten van de Algarve, nog onbedorven door het massa-toerisme. Aljezur is een klein stadje 20 km ten noorden van Carrapateira. Aljezur ligt ca 15km van de grens van de Alentejo, het gebied aan de andere kant van Tejo, en is daarom een soort exclave van de Algarve. Door de ligging aan de Atlantische Oceaan heeft een volledig ander karakter dan de plaatsen in het zuiden. 

Door de eeuwen heen is landbouw de belangrijkste bron van inkomsten geweest maar geleidelijk aan deelt ook Aljezur in de sociale en economische vernieuwingen en de opkomst van het toerisme in de regio.

Een Moorse burcht prijkt op één van de heuvels rond het oude stadsgedeelte. Dit Moors fort domineert de stad maar is in verval geraakt. Het bekijken van de typische ronde torens en een cistere is nog steeds de moeite waard. In 1246 werd de burcht veroverd en verwoest. 

De schade veroorzaakt door de aardbeving van 1755 heeft geleidt tot de aanleg van een nieuwe wijk bij Aljezur, genaamd “Igreja Nova” (Nieuwe Kerk). De barokke ‘Igreja Nova’, de ‘Nieuwe Kerk’ aan de rand van de stad, is een bezichtiging waard. 

De voornaamste kerk van Aljezur stamt uit de 19e eeuw en bezit een waardevolle beeltenis van haar beschermheilige en een gotische kelk en een manstrans uit de 18e eeuw.

De stranden in de omgeving (Arrifana, Monte Clérigo and Vale de Figueiras) zijn ideaal voor windsurfen en surfen. De stranden zijn ruig en winderig en hebben iets gemeen met die van Monte Gordo of Albufeira. De zee is aanmerkelijk koeler, zodat de stranden zo verlaten zijn als nergens anders in het zuiden.

Een 3 km. lange landweg net buiten het centrum brengt je via een mooie vallei naar het mooie strand “Praia da Amoreira”.

Ook “Praia de Monte Clérigo” is vanuit Aljezur makkelijk te bereiken en is een tot de verbeelding sprekend strand.  

De stranden Arrifana en Monte Clérigo zijn vooral populair bij toeristen uit Midden-Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *