Tavira

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Tavira

Tavira is een stadje met ca. 12.000 inwoners, gelegen aan de monding van de Séqua en aan de voet van een ommuurde heuvel waarop zich de kerk van Santa Maria do Castelo verheft, in het oosten van de Algarve.

De zeer oude stad Tavira werd na de aardbeving van 1755 herbouwd met stijlvolle patriciërshuizen, karakteristieke met palmbomen omzoomde pleintjes.

Tavira is een van de fraaiste stadjes van de Algarve. Vooral liefhebbers van kerken kunnen hun hart ophalen; er zijn er meer dan dertig. U vindt er meer dan dertig, vaak eeuwenoude kerken.

Struin hier vooral door de straatjes met hun veelal witte huizen. De winkeltjes en restaurantjes met gezellige terrasjes zien er uitnodigend uit. Vooral visliefhebbers kunnen hier, vrijwel overal in de Algarve trouwens, mooie momenten beleven.

Verder zijn er de overblijfselen van een Moors kasteel te zien, waar u vanaf het Praça da República, het grootste plein, heen wandelt.

Tavira ligt aan beide kanten van de rivier Gilão. In de Moorse tijd bezat deze plaats een belangrijke haven, die nu is verzand. Eén van de pronkstukken van Tavira is de Romeinse brug, met zeven imposante bogen, over de Gildão-rivier. De Romeinse brug werd in december 1989 gedeeltelijk verwoest door overstromingen.  Vanaf de Romeinse brug over de brede rivier heeft u een mooi uitzicht op de opeengestapelde huizen, de hoge palmen, de grijsbruine vestingmuren en de torens van de kerken.

Tijdens de grote aardbeving van 1755 werd Tavira bijna totaal verwoest door overstromingen, zodat de 18e-eeuwse bouwstijl hier domineert. Van de oude stad zijn nog resten van de Moorse versterkingswerken bewaard gebleven. Tavira werd in 1250 heroverd en gesloopt omdat de Moren zeven christelijke ridders hadden gedood. Het graf van deze ridders bevindt zich in de kerk Santa Maria do Castelo, waarvan een gotisch portaal bewaard is gebleven. De kerk bevat tevens het grafmonument van de veroveraar Paio Peres Correira. Opmerkelijk zijn ook de azulejos in de kapellen van de ‘Senhor dos Passos’en de ‘Santíssimo’, evenals het gotische gewelf van de Çapela do Senhor Morto’. Het mooiste voorbeeld voor de bouwstijl van de renaissance in de Algarve is het portaal van de in 1541 gebouwde Misericórdiakerk.

Voor de kust ligt het Ilha de Tavira (eiland), een langwerpig stuk zand van 11 km lang – een geweldig strand ondanks het gebrek aan schaduw. Er vaart een pont heen, die vanaf een steiger 2 km buiten het centrum van Tavira vertrekt en de afstand in enkele minuten aflegt.

Verder bezienswaardige kerken zijn de St.-Anakerk, de bedevaartkapel S. Sebastião en de St.-Paul, met renaissanceportaal, mooie altaarstukken en een hoogaltaar van houtsnijwerk. Een fraaie tuin aan de rivieroever, in fin-de-siècle stijl aangelegd in het centrum van de nu niet meer in gebruik zijnde St.-Antoniusthermen, hult de stad in een waas van belle époque. Tavira is een centrum van de tonijnenvangst (begin mei tot eind augustus). Zeer aanbevelenswaardig zijn de mosselen en de voortreffelijke witte wijnen uit de streek. De geheimzinnige lichtpuntjes, die bijna elke nacht op de zee te zien zijn, komen van de lampen van de vissersboten en moeten de scholen vissen lokken.

Vooral de dichtbijgelegen mooie stranden ten oosten van Tavira komen in aanmerking voor een bezoek, zoals Praia de Monte Gordo. Direct aan dit strand staat het bekende casino. De ca. 3 km verwijderde Ponta da Areira is het oostelijkste punt van de Algarve, waar de Guadiana al meer dan 2000 jaar de natuurlijke grens tussen Spanje en Portugal vormt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *