Loulé

Plaatsen > Loulé

Loulé ligt 14 km noordwest van Faro. In Loulé wonen een kleine 60.000 inwoners. In de omgeving van Loulé groeien veel amandel, olijf- en vijgebomen. Loulé is dan ook uitgegroeid tot een centrum van de tuinbouw in de Algarve.

Loulé ligt in de Algarve enigszins landinwaarts. De stranden die het dichtste bij liggen bevinden zich tussen Quarteira en Faro op een afstand van 13 km.

De prachtig aan een uitloper van de Serra de Malhão gelegen stad in de 12e eeuw door de Arabieren versterkt. Loulé werd al door de Romeinen bewoond, zoals blijkt uit de Archeologische centrum van Loulé Velho gevonden bassins, die dienden voor de bereiding van vispasta, die bij de Romeinen zeer geliefd was.

Loulé is bekend om zijn fraaie schoorstenen.

De Igreja Matriz (grote kerk) stamt uit 1280 en heeft een mooi portaal.

De Capela dos Almas (zielenkapel) is van binnen met azulejos bekleed en bezit een renaissanceportaal uit 1591.

Het altaarstuk van de S. Brazkapel stelt de patrones voor.

In de Igreja de Nossa Senhora da Conceição is het interieur van de kerk zeker het bezichtigen waard. Het is betegeld met 17e eeuwse Azulejos (blauw tegelwerk).
Op de azulejosschilderingen van de kerk ziet u scènes uit het leven van Maria.

De ‘Igreja da Misericórdia’, gewijd aan ‘Nossa Senhora do Pobres’ (Onze-Lieve-Vrouw van de Armen), heeft een mooie deur in de Manuelstijl.

De interessantste ruïne van de stad is het augustijner ‘canvento da Graça’, het rijkste klooster van Loulé. Het portaal lijkt op dat van de grote kerk; in het interieur wapenschilden, de ‘deuren van vijfhonderd’, spitsboogvensters en smeedijzeren voorwerpen.

Iedere zaterdagmorgen is er markt welke voor een groot deel plaats vind in het 19e eeuwse in neo-Moorse stijl gebouwde marktgebouw. De bewoners uit de omgeving verkopen er hun producten: veel fruit, groenten en handarbeid. Deze markt is één van de leukste markten van de Algarve.

In Loelé is het Museu Municipal (Het gemeentelijk museum) gevestigd. Het museum ligt naast het kasteel en behandeld naast de traditionele keuken, de regionale etnografie.

2 gedachten over “Loulé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *